Exemple de criptografia

Una possible via per interpretar la criptologia, o bé, com podem utilitzar-la arriba de la mà de'n Matt Blaze. Blaze és un criptòleg conegut arreu del món (a paritr d'ara, encara més..) que ha conseguit resoldre un desafiament adreçat a tots aquells que confessaven tenir poder psíquics. La Fundació James Randi (dedicada a promoure l'escepticisme científic davant de les disciplines paranormals) va posar en marxa un repte en el que s'havia d'esbrinar, a canvi d'un premi d'un milió de dolars, el contingut d'una caixa forta situada en una oficina de la Fundació a Florida.

Com si del teorema de la navalla d'Occam es tractés, hi ha qui diu que els problemes complexos s'han de tractar pel seu punt més feble... Aquesta teoria en mans de'n Matt Blaze es va veure aplicada en el moment en que va veure una especie de criptograma, a mode de pista, que la Fundació James Randi va penjar en la seva pàgina web. En veure aquesta seqüència, en Matt Blaze hi va reconèixer un protocol bit commitment, on 0-679-43886-6 va resultar ser el codi ISBN del Random House Webster's College Dictionary on, en la pàgina 275 (/275), es pot comprovar que l'entrada 14, començant pel final de la pàgina (-14) correspon a 'Compact Disc', és a dir, allò que hi havia dins de la caixa forta del repte.

Tal i com comenta en Matt Blaze en el seu blog, no ha acceptat el premi (per ara; Ell diu que se'l deuen..). Fins i tot, es pren la llicència de indicar que la funció en forma de pista penjada en la web no estava del tot ben especificada. En Blaze argumenta que, amb una mica de creativitat, algú podria demostrar que, seguint la pista, si s'interpreta el '14' un pèl diferent, es podria adreçar a la primera columna (1) i, a continuació, cercar la quarta entrada (4) i afirmar, en conseqüència, que la caixa forta contenia el 'Communist Manifesto'.

Comentaris

Entrades populars