El cervell: El desconegut amb el que convivim

Moure els ulls de banda a banda pot ajudar a millorar l'agilitat de la nostra memòria. Els psicòlegs Andrew Parker y Neil Dagnall diuen que l'efecte beneficiós podria estar relacionat amb els moviments oblics dels ulls que aumentaria l'activitat dels nervis interactius per la part davantera dels dos hemisferis del cervell.

Les proves es van centrar en 102 participants que van escoltar 150 paraules, en deu temes (per exemple, tipus de vehicles), llegides per part d'una veu masculina. Després, 34 d'aquests participants van moure alhora els ulls d'esquerra a dreta respecte un 'eix recte' durant 30 segons (moviments dels ulls 'sacàdics'). Uns altres 34 participants van moure alhora els ulls de dalt a baix respecte un 'eix vertical'; La resta dels participants van mantenir fixada la vista en un blanc inmòvil.

Després dels moviments d'ull, tots els participants van escoltar una mescla de paraules: 40 que ja havien escoltat abans, 40 noves paraules sense cap mena de relació entre elles i, per últim, 10 noves paraules que eren noves però que s'emparellaven amb un dels temes originals. En cadascun dels casos els participants van haver de dir quines paraules havien sentit abans i quines eren noves.

Els participants que varen realitzar els moviments oblics de l'ull van obtenir millors resultats en tots els aspectes: Van reconèixer correctament la correspondència de les paraules dictades ja s'havien indicat al principi de la prova i les que s'hi havien afegit posteriorment. Per altra banda, van saber relacionar les noves paraules inserides com a noves i, a més, les relacionaven correctament amb els temes indicats. Paral·lelament, els resultats obtinguts per aquells que havien mogut els ulls horitzontalment eren similars als que varen obtenir els que no havien mogut els ulls.

En paraules del psicòlegs “Els moviments bilaterals dels ulls aparentment realcen la memòria vertadera i disminueixen el grau en que es confia o s'utilitza la memòria falsa. Els resultats demostren que aquests moviments dels ulls milloren l'exactitut amb la que treballa la memòria".

De fet, hi ha un tipus de memòria per un tipus de traumes oculars que es basa en uns exercicis similars donat que es considera que fa treballar la connexió entre els moviments de l'ull i la memòria. Val a dir que això ha portat polèmica.

Comentaris

Entrades populars